Landgilde is een initiatief van boeren in de biologische en multifunctionele landbouw
Het vinden van opvolgers is voor deze boeren bijzonder: het gaat vaak om opvolgers van buiten het gezin, en het gaat vaak om meer dan één opvolger. Door de meerdere bedrijfstakken (landbouw, handel en zorg bijvoorbeeld) zijn er meerdere bedrijfsleiders of ondernemers die nooit op hetzelfde moment stoppen. Daarom vereist opvolging over een langere tijd aandacht. Het is dus beter te spreken over ‘bedrijfscontinuïteit’. Omdat biologische boeren vooral aandacht geven aan een gezonde bodem, is bedrijfscontinuïteit voor hen een middel voor een duurzaam en sociaal grondbeheer.
Het doorgeven van kennis en het organiseren van instroom van nieuwe mensen doet denken aan de oude gildes. Het woord Landgilde geeft vaste grond aan het idee van continuïteit van kennis, ambacht en arbeid, en dus van de continuïteit van bedrijven en grondbeheer. Landgilde werkt intensief samen met Vlaams België; vraag en aanbod betreft de hele wereld.
Doel Landgilde
Het doel van Landgilde is: het vormen van een praktijknetwerk voor bedrijfscontinuïteit op biologische en multifunctionele landbouwbedrijven en ook –secundair- op bedrijven in de productiekolom: ambachtelijke verwerking, handel en voedselbereiding
door: het bij elkaar brengen en begeleiden van ‘vraag en aanbod’ van bedrijven en jongeren, met een website, en met bedrijfsbegeleiders en specialisten (waaronder ook boeren en tuinders) het organiseren van middelen hiertoe, zoals voor kennis, financiering, fondswerving, wetgeving, grondbeheer, training en begeleiding.